Gå direkt till innehåll
HallandsHamnar skriver avtal med OX2
HallandsHamnar skriver avtal med OX2

Pressmeddelande -

Vi skriver avtal med OX2 avseende havsvindparken Galene

I maj 2023 fick OX2 regeringens tillstånd att anlägga vindparken Galene drygt 20 kilometer utanför Hallands kust. Nu har vi tecknat ett intentionsavtal med OX2 om att etablera hamnen i Varberg som supplyhamn för havsvindparken.

Det tvååriga intentionsavtalet innebär att parterna ska utreda och konkretisera förutsättningarna för OX2:s etablering i hamnen i Varberg. I uppdraget som supplyhamn ingår att OX2 etablerar kontor och lagerbyggnad samt får tillgång till kaj och utrustning i hamnen för den framtida driften av Galene.

Havsvindparken Galene består av upp till 21 vindkraftverk med en estimerad elproduktion på cirka 1,7 TWh, vilket ungefär motsvarar konsumtionen från 340 000 hushåll.

-Vi ser mycket positivt på intentionsavtalet med OX2 vilket skapar förutsättningar för ett långsiktigt samarbete där vi bidrar till att säkra elförsörjningen och till Hallands gröna omställning. Vi får också möjlighet att stärka upp med ytterligare ett segment till verksamheten i Varberg vid sidan av driften av Sveriges ledande skogshamn, säger Henrik Nanfeldt.

-Vi ser fram emot att få bidra till att utveckla Varbergs hamn och skapa kontor, lager och driftkontor. Hamnen kommer att spela en central roll för att bygga och sedan sköta driften av Galene, som kommer att tillföra en betydande mängd kostnadseffektiv och förnybar el till regionen, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för utvecklingen av havsbaserad vindkraft i Sverige, OX2.

Ämnen

Kategorier

Regioner


HallandsHamnar AB är ett bolag med två hamnar, en i Halmstad och en i Varberg.

Företaget bildades 1 januari 2013 och är en samverkan mellan Halmstad kommun och Varbergs kommun. HallandsHamnar AB erbjuder ett komplett utbud av hamntjänster såsom ro-ro, containers,
bilar, flytande och fast bulk, projektlaster, recycling, m.m. HallandsHamnar erbjuder även helhetskoncept inom bland annat sågade trävaror samt intermodaltrafik, järnvägspendlar och tredjepartlogistik.

Kontakter

Katrin Lemming Thulin

Katrin Lemming Thulin

Presskontakt Kommunikationschef Kommunikation +46 (0)721774824

Hallands Hamnar en fullservicehamn

Vi är en fullservicehamn som är specialister på att hantera allt från containers och RoRo till skogsprodukter och flytande bulk. Vår styrka ligger i att arbeta nära och tillsammans med våra kunder. På så vis kan vi förstå hela affären och skapa nya kundunika lösningar som optimerar flöden och ökar effektiviteten, vilket ofta leder till både kostnadsbesparingar och ökad konkurrenskraft. Vi tar hand om hela logistikkedjan, från start till mål. Och ser till att allt däremellan flyter på.
Vi är ett kommunägt och vinstdrivande bolag som ger avkastning till våra ägare, Varbergs och Halmstads kommuner. Med cirka 140 anställda, omsatte vi omkring 348 miljoner kr 2023 och hanterade cirka 4,3 miljoner ton gods. För mer information, besök hallandshamnar.se

Hallands Hamnar AB
Box 1
301 02 Halmstad
Sverige